• Ile jedzą biedni, a ile bogaci w Polsce? Różnice w dochodach i w spożyciu podstawowych artykułów żywnościowych (1)
      Różnice w dochodach i w wydatkach na żywność; Zmiany przeciętnego spożycia żywności w Polsce w latach 2000-2012; Różnice w spożyciu podstawowych artykułów żywnościowych między I a V kwintylem;
    • Profile społeczno-demograficzne osób niepełnosprawnych a ich aktywność zawodowa (5)
      Cechy społeczno-demograficzne osób niepełnosprawnych w świetle statystyki publicznej; Wykształcenie; Stopień i charakter niepełnosprawności; Profile społeczno-demograficzne osób niepełnosprawnych a ich postawy wobec pracy - perspektywa publicznych służb zatrudnienia;
    • Kształcenie w dziedzinach nauka i technika w województwie łódzkim a potrzeby regionalnego rynku pracy (13)
      Polityka edukacyjna szkół wyższych z perspektywy oczekiwań otoczenia społeczno-gospodarczego; Zasoby ludzkie dla nauki i techniki w polityce edukacyjnej szkół wyższych województwa łódzkiego; Kształcenie w dziedzinach nauka i technika a potrzeby rynku pracy w województwie łódzkim;
  • Z prac naukowo-badawczych
    • Dwuznaczny urok elastyczności, czyli o pracy w branży gastronomicznej (20)
      "Lumpenbiznes"; Wykształceni kelnerzy; "Wyjątkowość" gastronomii w opinii jej pracowników; Elastyczność jako strategia zarządzania pracownikami; Rynek pracy dla "nieprawdziwych" pracowników - podsumowanie
    • Żółte związki zawodowe w opinii liderów związkowych (26)
      Dlaczego żółte związki zawodowe? Polski system stosunków pracy; Konstrukcja badania z liderami związkowymi; Wyniki badań
    • Zagrożenie ubóstwem w Polsce w ujęciu dynamicznym. Badania budżetów gospodarstw domowych z lat 2002-2011 (31)
  • Informacje
    • Zatrudnialność - kluczowe wyzwania i perspektywy (37)
  • Nowości wydawnicze IPiSS w 2014 r.
  • Diariusz Polityki Społecznej