• Polska Nagroda Jakości (2)
  • Filozofia, nauka, jakość życia
    • Subiektywna i obiektywna jakość życia (4)
      Istota jakości życia; Wymiary jakości życia
    • Zarządzanie kompetencjami personelu (7)
      Przedmiotem artykułu są zagadnienia dotyczące kompetencji pracowników jednostki notyfikowanej. Są one zróżnicowane w zależności od wymagań zawartych w normach stanowiących podstawę akredytacji i oceny jednostki notyfikowanej. W artykule przedstawiono przykładowe formy zarządzania kompetencjami pracowników; począwszy od określenia zbioru kompetencji i przypisania ich zidentyfikowanym stanowiskom, poprzez bieżącą ocenę, a kończąc na rozwoju kompetencji i monitoringu efektywności.
    • Model TRL poziomów gotowości technologii (1) (15)
      W ostatnich latach wprowadzono w regulacjach krajowych definicje modelu poziomów gotowości technologii (TRL) oraz zainicjowano korzystanie z jego definicji w projektach kierowanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz Ministerstwo Obrony Narodowej. Równocześnie brakuje obecnie dokumentów normatywnych, szczegółowych informacji i wskazówek w zakresie stosowania modelu TRL w konkretnych przypadkach praktycznych. Powoduje to określone trudności interpretacyjne oraz niejednoznaczność w zakresie możliwości weryfikacji osiąganych poziomów gotowości w realizowanych projektach. Model TRL bywa odmiennie wykorzystywany w różnych branżach. W pracy przedstawiono sposób interpretacji i wykorzystania modelu TRL w branżach lotniczej i kosmicznej oraz w przemyśle obronnym. Omówiono obowiązujące regulacje krajowe dotyczące działalności badawczej i rozwojowej oraz ich powiązanie z modelem TRL. Wskazano problemy interpretacyjne i praktyczne związane z możliwym zastosowaniem pojęć modelu TRL do projektów realizowanych w przedsiębiorstwach na rynku konkurencyjnym oraz zaproponowano możliwe do zastosowania podejście, spójne z obowiązującymi regulacjami i uwarunkowaniami takich branż.
    • Powiat jako element systemu innowacji w Polsce (23)
      Powiat rozumiany jako terytorium aktywności społeczno-gospodarczej ma potencjał do aktywnego wpływania na działalność innowacyjną przedsiębiorstw. W opracowaniu prezentowana jest koncepcja lokalnego systemu innowacji oparta na pracach Lundvala i Nelsona. Na jej kanwie przedstawione zostały uwarunkowania i pewne cechy systemu innowacji na poziomie lokalnym. Opracowana została na poziomie powiatu. W tekście zawarte są również argumenty przemawiające za wprowadzeniem koncepcji lokalnych systemów innowacji do polityki publicznej w Polsce.
    • Plan obrony żywności - aspekty praktyczne (28)
      Intencjonalne skażenie artykułów spożywczych jest jednym z wielu zagrożeń obniżających poziom bezpieczeństwa żywności i determinujących zdrowie publiczne. Opanowanie tego zagrożenia wymaga podjęcia działań systemowych w ramach tzw. obrony żywności, której kluczowym elementem jest plan obrony żywności. W artykule przedstawiono podstawowe definicje z tego zakresu oraz opisano wymagania dobrowolnych norm zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (BRC, IFS, ISO/TS 22002-1 oraz SQF) odnoszące się do obrony żywności. Opracowanie zawiera podstawy koncepcji obrony żywności, wytyczne do tworzenia zakładowych planów obrony żywności, a także praktyczne przykładowych planów stosowanych w zakładach produkcji i obrotu żywnością.
  • Z prasy zagranicznej
    • System zarządzania jakością - istota, nowelizacja, certyfikacja (34)
  • Felieton
    • Aby dalej, aby więcej...? (35)
  • Q jakości życia
    • Wokół Zielonej Góry (36)
    • Co nowego w Klubie Polskie Forum ISO 9000 (37)
  • Varia
    • Quality, and Measurement - A Tribute to Professor Gopal K.Kanji (39)
    • Jak co roku w Kazimierzu (40)