Joanna Bugajska, CIOP-PIB, 2010, ISBN 978-83-7373-083-0
- Wprowadzenie (5)
- Zarządzanie wiekiem w przedsiębiorstwach a kształtowanie bezpiecznych warunków pracy fizycznej (7)
- Warunki pracy i dolegliwości związane z pracą w zależności od wieku pracownika (10)
- Wydolność fizyczna i jej znaczenie podczas orzekania o zdolności do wykonywania pracy fizycznej (13)
- Czynniki indywidualne i środowiskowe kształtujące wydolność fizyczną (13)
- Fizjologiczne kryteria zdolności do pracy fizycznej (15)
- Metody oceny ciężkości pracy fizycznej na podstawie analizy kosztu energetycznego (wydatku energetycznego) (18)
- Energetyczne kryteria ciężkości pracy fizycznej (20)
- Określanie wydatku energetycznego (21)
- Metoda kalorymetrii bezpośredniej (22)
- Metoda kalorymetriii pośredniej (22)
- Metoda oparta na pomiarze wentylacji płuc (24)
- Metody tabelaryczne (27)
- Metoda oparta na analizie zmian fizjologicznych (30)
- Warunki poprawnego wykonywania pomiaru i wyliczenia wydatku energetycznego na zmianę roboczą (32)
- Regulacje prawne w zakresie organizacji stanowisk pracy fizycznej (34)
- Badania profilaktyczne (34)
- Profilaktyczne posiłki i napoje (35)
- Prace szczególnie uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia kobiet (37)
- Prace wzbronione młodocianym (37)
- Ręczne prace transportowe (37)
- Podstawowe definicje (40)
- Piśmiennictwo (42)
- Załączniki
- A. Wartości wydatku energetycznego dla wybranych rodzajów aktywności fizycznej i czynności roboczych (wg Lehmanna, 1966; Durnina i Passmore'a, 1969; ISO 8996:1990) (45)
- B. Wartości wydatku energetycznego typowych czynności na wybranych stanowiskach roboczych. Wyniki badań wykonywanych w Pracowni Fizjologii i Higieny Pracy CIOP-PPIB (63)