Lidia Zapór, Joanna Kowalska, Wydawnictwo CIOP-PIB, Warszawa, 2010. ISBN 978-83-7373-093-9
- Wprowadzenie (5)
- Podstawowe pojęcia i definicje (5)
- Zagrożenia czynnikami biologicznymi - analiza ryzyka zawodowego, zapobieganie (6)
- Źródła szkodliwych czynników biologicznych (8)
- Zapobieganie zagrożeniom biologicznym (9)
- Zasady postępowania podczas analizy ryzyka zawodowego (11)
- Zagrożenia czynnikami chemicznymi - analiza ryzyka zawodowego, zapobieganie (14)
- Substancje chemiczne i pyłowe (14)
- Metody ograniczania ryzyka zawodowego (17)
- Profilaktyka organizacyjna (17)
- Profilaktyka techniczna (17)
- Ocena ryzyka zawodowego (18)
- Podsumowanie (22)
Piśmiennictwo (22)
Załącznik - Lista kontrolna do analizy ryzyka zawodowego związanego z występowaniem czynników biologicznych i chemicznych (24)