Lidia Zapór, Joanna Kowalska, Wydawnictwo CIOP-PIB, Warszawa, 2010. ISBN 978-83-7373-093-9

  1. Wprowadzenie (5)
  2. Podstawowe pojęcia i definicje (5)
  3. Zagrożenia czynnikami biologicznymi - analiza ryzyka zawodowego, zapobieganie (6)
    1. Źródła szkodliwych czynników biologicznych (8)
    2. Zapobieganie zagrożeniom biologicznym (9)
    3. Zasady postępowania podczas analizy ryzyka zawodowego (11)
  4. Zagrożenia czynnikami chemicznymi - analiza ryzyka zawodowego, zapobieganie (14)
    1. Substancje chemiczne i pyłowe (14)
    2. Metody ograniczania ryzyka zawodowego (17)
      1. Profilaktyka organizacyjna (17)
      2. Profilaktyka techniczna (17)
    3. Ocena ryzyka zawodowego (18)
  5. Podsumowanie (22)
    Piśmiennictwo (22)
    Załącznik - Lista kontrolna do analizy ryzyka zawodowego związanego z występowaniem czynników biologicznych i chemicznych (24)