• 5 dobrych pomysłów z COP 27
    Negocjatorom na ubiegłorocznej konferencji klimatycznej ONZ udało się opracować pewne plany działania. Teraz wyzwaniem jest przekształcenie ich w rzeczywistość. Sprawy nie wyglądały szczególnie dobrze już na początku COP27. Słowem na ustach wszystkich było „zaufanie”. Od ostatniego spotkania klimatycznego ONZ wiele bogatych krajów nie wywiązało się ze swoich zobowiązań dotyczących emisji. Tymczasem przedstawiciele „biednych narodów”, które przybyły na COP27 były nieusatysfakcjonowane z powodu wcześniejszych niepowodzeń w przedstawianiu swoich problemów, szczególnie planów, aby bogaci truciciele płacili za szkody spowodowane zmianami klimatu.
  • W poszukiwaniu recepty na kryzys klimatyczny
    Narodowe Centrum Nauki ogłosiło wyniki konkursu OPUS 22 + LAP/ Weave, dzięki któremu polscy badacze będą realizować projekty w międzynarodowych kooperacjach, tym razem wspólnie z partnerami z Niemiec i ze Słowenii.
  • Jak naprawić klimat?
    Zdania naukowców są podzielone. Jedni mówią, że Ziemię da się jeszcze uratować, a inni ostrzegają, że globalne ocieplenie rozpędziło się tak bardzo, że nic go nie zatrzyma. Niezależnie od tego, jaka jest prawda – chronić powinniśmy przede wszystkim morza i oceany, gdyż są one kluczowym elementem w sieci powiązań klimatycznych.
  • „Prawdziwe” zimy będą występować coraz rzadziej
    Ludzie zajmujący się klimatem wymyślili dla własnych potrzeb inny sposób określenia tego, kiedy zaczyna i kończy się zima. Za zimę klimatyczną uważa się okres w roku, w którym uśredniona temperatura dobowa powietrza spada poniżej 0 stopni Celsjusza.
  • Sekwestracja węgla
    Ochrona klimatu wymaga ograniczenia – a docelowo wręcz zaniechania – emisji dwutlenku węgla. Osuszanie torfowisk i deforestacja są ważnymi (choć nie głównymi) składnikami tej emisji. Zaprzestanie osuszania i powstrzymanie deforestacji pozwala więc na redukcję emisji. Ale istotny jest również zapas węgla zmagazynowanego („sekwestrowanego”) w lasach i torfowiskach. Jego uwolnienie do atmosfery na gigantyczną skalę pogłębiłoby katastrofę klimatyczną, ale nie przewiduje się tego. Natomiast rozważa się procesy przeciwne: powiększanie zapasu węgla sekwestrowanego w naturalnych ekosystemach. Miałyby temu służyć odpowiednie zmiany w gospodarowaniu lasami oraz nawadnianie osuszonych torfowisk.
  • Zimą warto pomagać ptakom, ale rozsądnie
    Warto pomagać ptakom zimą, trzeba to tylko robić rozsądnie – podkreśla prof. Jerzy Bańbura z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Jak dodał, dobrze dobrane miejsca dokarmiania są ważne dla przeżycia i utrzymania dobrej kondycji ptaków.
  • Ptaki, które migrują nocą
    Jak już się rozpocznie wędrówka ptaków to trwa na dobre i nie ma znaczenia, czy słońce świeci czy nie. Ptasi wędrowcy lecą wtedy kiedy tylko mogą, kiedy czują się w miarę bezpieczne. Istnieje mnóstwo gatunków wolących podróżować nocą. Dlaczego to robią, gdy słońce pójdzie spać?
  • Dlaczego łosiowi smakuje pokrzywa?
    Nie tylko pyszne owoce, ale i apetyczne liście są czasem „reklamą”, za sprawą której zwierzęta interesują się pewnymi gatunkami roślin, a dzięki temu – przenoszą ich nasiona. Starą hipotezę “liść jest jak owoc” po raz pierwszy przetestował międzynarodowy zespół – badając... odchody łosi. Okazało się, że rośliną ewolucyjnie przystosowaną do bycia roznoszoną przez przeżuwacze jest choćby pokrzywa.
  • Król puszczy – ginie z rąk kłusowników
    Co roku na Pomorzu Zachodnim zimą odbywa się wielkie liczenie żubrów. Ubiegłoroczne przyniosło smutne wieści. Zginęło najwięcej żubrów od 2005 roku, bo aż 24. Jeśli nie zatrzymamy aktualnego trendu, wieloletnie wysiłki przyrodników o przywrócenie naturze „króla puszczy” mogą zostać zniweczone. Żubry, choć pod ochroną, wciąż padają ofiarą kłusowników lub giną w wypadkach komunikacyjnych.
  • Edukacja przyrodniczo-leśna osób dorosłych w Czechach
    Czechy są krajem niezwykłych krajobrazów i przyrodniczych perełek. Skalne Miasta jak z bajki, imponujące wodospady, labirynty jaskiń i grot podziemnych, można byłoby tak wymieniać długo. Czeski Raj, Morawski Kras i... opowieści z Narnii U południowego naszego sąsiada znajdziemy wiele niesamowitych zakątków i przyrodniczych perełek, które uznawane są za prawdziwe cuda natury, a także miejsc z widokami zapierającymi dech w piersiach. Z pewnością jednym z najbardziej znanych miejsc, i to nie tylko wśród miłośników górskich wspinaczek, jest Czeski Raj, wpisany na listę geoparków UNESCO.
  • Tatry zamknięte dla turystów
    Tego jeszcze nie było w historii polskiego taternictwa, Zarząd Tatrzańskiego Parku Narodowego podjął, na początku lutego, decyzję o zamknięciu całego obszaru Tatr dla ruchu turystycznego.
  • Co zagraża koronom drzew leśnych?
    Interakcja między organizmami leśnymi z grupy producentów (m.in. drzewami budującymi drzewostan) oraz konsumentów żywej biomasy różnych części drzew, z punktu widzenia prowadzenia gospodarki leśnej powoduje uszkodzenia, szkody i straty. W trakcie tych procesów, część biomasy aparatu asymilacyjnego drzew stanowi pokarm dla licznych organizmów. Wśród owadów są to gatunki liściożerne (foliofagi), a wśród grzybów pasożyty liści i igieł. Przykładem określania stanu zdrowotnego drzewostanów jest ocena wykonywana na podstawie stopnia przerzedzenia koron. W Europie stosowany jest monitoring stanu zdrowotnego lasów, a w Polsce inwentaryzacja wielkopowierzchniowa, w monitoringu biologicznym przy określaniu stref zagrożenia lasu, ze strony immisji przemysłowych metodą drzewostanową.
  • Cykoria korzeniowa – rzadko uprawiane warzywo wysokoinulinowe
    Cykoria (Cichorium intybus L.) jest rośliną zielną, należącą do rodziny Asteracae. Liczy około 10 gatunków, rosnących w umiarkowanie ciepłych strefach Europy, Azji i Afryki. W wielu rejonach świata jest rośliną uprawną lub dziczejącą. W Polsce jest mało znana i rzadko uprawiana. Na świecie znanych jest wiele odmian tej rośliny, natomiast w naszym kraju uprawia się głównie cykorię sałatową (Cichorium intybus L. var. foliosum Bisch.) oraz cykorię korzeniową (Cichorium intybus L. var. sativum Bisch.). Roślina ta jest bogatym źródłem polisacharydów, witamin, kwasów i soli mineralnych. Zawiera duże ilości inuliny – glikozydu, który wpływa korzystnie na bakterie jelitowe Lactobacillus sp. i Bifidobacterium sp. Może być stosowana w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego i układu krążenia oraz cukrzycy. Dodatnio oddziaływuje na nerki, wątrobę oraz hamuje procesy nowotworowe. Susz z korzeni Cichorium intybus var. sativum używany jest także do produkcji kaw i preparatów węglowodanowych.
  • Mała szczoteczka, a duży problem
    W ubiegłym roku tylko w USA zostało wyrzuconych ponad miliard szczoteczek do mycia zębów, w większości plastikowych. Czy możemy to zmienić? Konstrukcja szczoteczki do zębów niewiele się zmieniła od lat – długa rączka na końcu której umieszczone jest włosie. Największa różnica tkwi w materiałach: szczoteczki do zębów są teraz wykonane z plastiku. Jeszcze wiele lat temu Kahi Pacarro, założyciel Sustainable Coastlines Hawaii, podczas sprzątania plaży, które zorganizował w całym stanie, zbierał z niej różne śmieci, a to puszki lub butelki po napojach, papierowe kubki, opakowania po lodach, pojemniki po jedzeniu na wynos itp. Ale pewnego dnia zauważył coś szczególnie zaskakującego leżącego na plaży: szczoteczkę do zębów. Teraz, w każdym sprzątaniu nierzadko zbiera dziennie nawet 100 szczoteczek do mycia zębów.
  • W poszukiwaniu cennych substancji chemicznych
    Bioposzukiwania to działalność, której celem jest znalezienie cennych substancji chemicznych, które mogą być wykorzystane w medycynie, rolnictwie, biotechnologii, bioremediacji czy kosmetyce. Poszukiwania cennych leków trwają nie tylko w dżungli tropikalnej czy na rafach koralowych, ale także w obszarach pustynnych, polarnych czy głębinach morskich. Eksploracja najdalszych zakątków Ziemi w poszukiwaniu cennych związków stwarza niestety zagrożenia dla ekosystemów. Bioposzukiwania muszą byś prowadzone w sposób nienaruszający naturalnych siedlisk, z poszanowaniem praw lokalnych społeczności. W przeciwnym razie przerodzą się w biopiractwo.
  • Kryzys fosforowy – czym jest i jak się z nim możemy uporać?
    Wyczerpujące się zasoby łatwo dostępnego fosforu, wzrost cen pasz i fosforytów oraz zanieczyszczenie fosforanami wód powierzchniowych są objawami szerszego zjawiska, określanego, jako kryzys fosforowy. W niniejszym artykule pokrótce wyjaśniono, jakie znaczenie ma fosfor w produkcji rolniczej i żywieniu zwierząt, z czego wynika obecna sytuacja i dokąd zmierzamy oraz jak możemy sobie z tym poradzić.
  • Naukowcy proponują rozwiązania globalnego kryzysu fosforowego
    Fosfor jest niezbędnym, ale często pomijanym zasobem, który jest niezbędny do życia na Ziemi i jest ekstrahowany z fosforytów do stosowania w nawozach, paszach dla zwierząt gospodarskich i dodatkach do żywności. Nowy raport naukowców ostrzega, że globalne złe zarządzanie tym ograniczonym składnikiem spowoduje kryzysy.

AURA Ochrona Środowiska - cały wykaz